2015. március 29., vasárnap

Andoki fenyő, Majomfarok fenyő/1mag/ ...NÖV.-779 - Jelenlegi ára: 999 Ft


 
"Araucaria araucana"
Az andoki araukária a közismert szobafenyő közeli rokona. Neve eredeti elterjedésére utal: Chile és Argentína indiánok lakta hegyvidékein honos. Szokatlan formája miatt régóta közkedvelt növény. Bizarr, vastag, zömök ágrendszerén a lándzsahegy formájú igen szúrós levelek spirálszerűen helyezkednek el. Tobozai gyermekfej nagyságúak, melynek jóízű magjából a bennszülöttek kenyere készült.
Savanyú kémhatású, laza, igen jó vízelvezetésű, mikroelemekben gazdag talajba ültessük. Nyáron rendszeresen öntözzük és tápoldatozzuk. Nálunk csak védett fekvésben, tűző napon marad meg. Idővel faméretűre nő, alsó ágait elveszíti, lapított kúp vagy ernyő alakú koronát nevel. Kiültetésétől számítva az első 4-5 évben körültekintő takarással védeni kell az erősebb fagyok ellen. Gyökérzónáját vastag mulcsos takarással óvjuk a téli hónapokban.
 Nálunk 4-5 m-re nő. Ágai örvökben erednek, vastag pikkelyektől tagolt törzsén óriás kalap a koronája. Tobozai gyermekfej nagyságúak, 20 cm-esek. A mandulányi mag süthető, főzhető, pirítható, kifejezetten jóízű.
A növény jó szárazságtűrő, mészben szegény, közép -kötött talajt szeret. Fiatalon fagyérzékeny, de a kifejlett növények a -20 fokot is kibírják. Ezért napos, védett fekvésbe ültessük.
Magyarország nagy részén 5- éves korától szabadba is kiültethető.
Dél-Chile; Dél-Kelet Argentína; 950-1050 m, több mint ezer évig él, 60 milló éves élő kövület, 1990-ben nemzeti emlékké nyilvánították Chilében. A nemzetség neve Chile Arauco tartományra és az arauco (araukán) indiánokra utal. Az Andok argentínai oldáláról származó példányok télállóbbnak bizonyultak Európában.
Magoncai 40 éves korukra fordulnak termőre, kétlaki: 5-6 termő fára kell egy porzó. A nőivarú fák kétszer akkorára ( 30 m) nőnek, mint a hímivarúak. 2-3 évig érlelik tobozaikat, melyek 200 nyílhegy-alakú (4 x 2 cm nagy) ehető magot (pinones) tartalmaznak. A mandulányi mag keményítőben gazdag, süthető, főzhető, mint a gesztenye A mapuche kultúrához tartozó hegyi pehuenche indiánok egyik fontos tápláléka, de a chilei helyi piacokon is árulják. Azt mondják, 18 fa elegendő tápálékot nyújt egy embernek egész évre.
Igények
Talajtípus: Közömbös
Télállóság: -20 fokig télálló
Tápanyagigény: Közepesen tápanyagigényes
Vízigény: Közepes vízigény
Fényigény: Teljes napfény
 
1 ADAG 1 MAGOT TARTALMAZ!
KELLEMES KERTÉSZKEDÉST!
 
EZEK NEM BEDÖGLÖTT, ÉVEKIG RAKTÁRON TARTOTT MAGOK, HANEM 100%-IG
KIKELÉS GARANCIÁS , KÖZVETLENÜL A TERMELŐTŐL , FRISS IDEI MAGOK!!!
 NÁLAM NEM KELL LICITÁLÁSSAL HÚZNI AZ IDŐT HETEKIG, AZONNAL ELVIHETED FIX ÁRON, ÉS TERMÉSZETESEN A LEGFRISSEBB MAGOKAT HISZEN RENGETEG TERMELŐVEL ÁLLOK KAPCSOLATBA, KOMOLY VILÁGCÉGEKNÉL, EZ PEDIG NEM EGY UTOLSÓ SZEMPONT, MÉG ÍGY NŐKÉNT SEM AMIT EZIDÁIG ELÉRTEM  A NÖVÉNYPIACON. REMÉLEM TI IS ELÉGEDETTEK VAGYTOK !
A TERMÉK KÜLFÖLDRŐL ÉRKEZIK, ÍGY A VÁRAKOZÁSI IDŐT AZ OLCSÓSÁGA KOMPENZÁLJA...
LEÜTÉS UTÁN 3 NAPIG VÁROK, NEM JELENTKEZÉS ILLETVE NEM FIZETÉS ESETÉN EZEN IDŐ UTÁN NEGATÍVAT ADOK, EZEK TUDATÁBAN KÉREM ÖNÖKET A FELELŐSSÉGTELJES VÁSÁRLÁSRA, LICITÁLÁSRA. AMIT A VATERA KISZÁMLÁZ KÉREM AZT FIZETNI, ÉS NEM EZEN ALKUDOZNI, ESETLEG LEÜTÉS ELŐTT!
 A TERMÉK EGYENESEN A GYÁRTÓTÓL ÉRKEZIK ÖNHÖZ, ÍGY A POSTAKÖLTSÉG A
LEHETŐ LEGKISEBBRE LETT LESZORÍTVA.
KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁSOD, SZERETETTEL VÁRLAK MÁSKOR ÉS MÁS TERMÉKEMNÉL IS!
  
Bankiadatok: 11600006-00000000-61757402
 



Jelenlegi ára: 999 Ft

Az aukció vége: 2015-04-19 04:51
. Andoki fenyő, Majomfarok fenyő/1mag/ ...NÖV.-779 - Jelenlegi ára: 999 Ft